Selectează o Pagină

Vaccinarea copilului HIV pozitiv se poate efectua doar atunci când statusul imun al acestuia o permite și presupune colaborarea unei echipe interdisciplinare formate din: medic de familie, pediatru, medic infecționist, medic imunolog, psiholog și familie,
Este necesară determinarea gradului de imunodeficiență a copilului și se evaluează riscul de a face boala și/sau complicații grave ale acesteia comparativ cu riscul de a dezvolta RAPI pe un fond de imunodepresie severă.


Beneficiul de a fi protejat de o boală infecțioasă cu complicații grave este obținut prin alegerea momentului optim de vaccinare în funcție de contextul epidemiologic și imunocompetența fiecaruia.
Există câteva recomandări speciale în ce privește vaccinarea copiilor HIV pozitiv, din punct de vedere al eficacității și siguranței vaccinului:
– Vaccinurile inactivate sunt recomandate, se folosesc schemele generale de vaccinare, uneori sunt necesare rapeluri suplimentare, din cauza răspunsul imun mai scăzut.
– Vaccinurile cu virus viu-atenuat sunt, în general, contraindicate.
– Vaccinurile opționale sunt recomandate datorită riscului crescut de îmbolnăvire pe fondul imunodepresiei.
– Este recomandată vaccinarea persoanelor din anturajul copilului.

Extras din lucrarea Îndreptar de vaccinare dedicat părinților, Leistung Publishing, 2018, 182 p.Distribuie acest articol
Facebooktwitterlinkedinmail