Selectează o Pagină

Date esenţiale
– Streptococcus Pneumoniae este un diplococ Gram pozitiv.
– Infecţia cu Streptococcus Pneumoniae poate produce infecţii non-invazive şi infecţii invazive severe.


– Sursa de infecţie o constituie bolnavii infectaţi.
– Contagiozitate – înainte de era vaccinării studiile arătau un portaj nazal de germeni la 40-50% din populaţie în SUA. În România, la populatia 6 luni-3 ani, portajul atinge valori între 40-60% la nivelul anului 2014.
– Formele invazive ale infecţiei cu Str Pneumoniae: meningita, pneumonia cu bacteriemie și septicemia cunosc o evoluţie în general severă şi au prognostic nefavorabil.
– Factorii agravanți: vârsta mică, condiţii socio-economice precare, aglomerările în care co-există copiii cu vârsta mai mică de 2 ani, neprotejaţi vaccinal, statusul imun, antibioterapia neţintită excesivă.
– Nu există imunitate post-infecţie. În 2005 statistica preluată din ţări în curs de dezvoltare arată că din 2.6 milioane de persoane decedate prin infecţii produse de Str Pneumoniae, peste 1 milion au fost copii sub 5 ani.
– Vaccinarea rămâne o măsură eficientă în vederea protecţiei faţă de formele severe de boală, în mod deosebit, la copilul mic sub 2 ani, precum şi la grupele de risc: pacienţi cronici cu afecţiuni respiratorii sau cardiace, diabetici, instituţionalizaţi.

Extras din lucrarea Îndreptar de vaccinare dedicat părinților, Leistung Publishing, 2018, 182 p.Distribuie acest articol
Facebooktwitterlinkedinmail