Selectează o Pagină

Date esenţiale
– Haemophilus influenzae este o bacterie (cocobacil gram-negativ). Există forme capsulate (6 serotipuri: a→f) și necapsulate (H influenzae nontipabil – NTHi).
– H. influenzae colonizează tractul respirator (80% dintre copii au portaj nazofaringian de NTHi) și se transmite aerogen prin picături Flügge (picături respiratorii exteriorizate) de la o persoană bolnavă sau de la un purtător sănătos.


– Infecțiile neonatale apar prin contaminarea fătului cu lichid amniotic (aspirare) sau secreții genitale materne în cursul nașterii prin bariera pelvină.
– Cea mai virulentă tulpină este H influenzae tip b (Hib), responsabilă de formele invazive ale infecției: meningită (5% mortalitate, 30% sechele neurosenzoriale), pneumonie, bacteriemie, epiglotită, artrită septică, celulită etc.
– Formele invazive de boală au incidență crescută la sugar și copilul mic. Susceptibilitatea pentru forme invazive de boală este determinată genetic.
– Infecția cu NTHi (nu este prevenită prin vaccinare) este responsabilă de: sepsis neonatal (transmitere verticală de la gravidă la nou născut), 30-50% dintre otitele la copii (frecvent recurente), sinuzite, bronșite și pneumonii la toate grupele de vârstă.
– În era prevaccinală, majoritatea copiilor peste 6 ani deveneau imuni după trecerea prin infecția cu Hib.
– La indivizii imunodeprimați (asplenie anatomică sau funcțională, boli maligne, imunodeficiențe primare sau secundare) infecția are potențial fatal și există risc crescut pentru infecție și după vârsta copilăriei.
– Vaccinarea de rutină (vaccin polizaharidic conjugat) a scăzut cu 99.8% incidența bolilor invazive date de Hib.
– H. influenzae nontipabil (NTHi) determină în prezent majoritatea infecțiilor invazive la toate grupele de vârstă.

Extras din lucrarea Îndreptar de vaccinare dedicat părinților, Leistung Publishing, 2018, 182 p.



Distribuie acest articol
Facebooktwitterlinkedinmail