Selectează o Pagină

Date esenţiale
– Haemophilus influenzae este o bacterie (cocobacil gram-negativ). Există forme capsulate (6 serotipuri: a→f) și necapsulate (H influenzae nontipabil – NTHi).
– H. influenzae colonizează tractul respirator (80% dintre copii au portaj nazofaringian de NTHi) și se transmite aerogen prin picături Flügge (picături respiratorii exteriorizate) de la o persoană bolnavă sau de la un purtător sănătos.


– Infecțiile neonatale apar prin contaminarea fătului cu lichid amniotic (aspirare) sau secreții genitale materne în cursul nașterii prin bariera pelvină.
– Cea mai virulentă tulpină este H influenzae tip b (Hib), responsabilă de formele invazive ale infecției: meningită (5% mortalitate, 30% sechele neurosenzoriale), pneumonie, bacteriemie, epiglotită, artrită septică, celulită etc.
– Formele invazive de boală au incidență crescută la sugar și copilul mic. Susceptibilitatea pentru forme invazive de boală este determinată genetic.
– Infecția cu NTHi (nu este prevenită prin vaccinare) este responsabilă de: sepsis neonatal (transmitere verticală de la gravidă la nou născut), 30-50% dintre otitele la copii (frecvent recurente), sinuzite, bronșite și pneumonii la toate grupele de vârstă.
– În era prevaccinală, majoritatea copiilor peste 6 ani deveneau imuni după trecerea prin infecția cu Hib.
– La indivizii imunodeprimați (asplenie anatomică sau funcțională, boli maligne, imunodeficiențe primare sau secundare) infecția are potențial fatal și există risc crescut pentru infecție și după vârsta copilăriei.
– Vaccinarea de rutină (vaccin polizaharidic conjugat) a scăzut cu 99.8% incidența bolilor invazive date de Hib.
– H. influenzae nontipabil (NTHi) determină în prezent majoritatea infecțiilor invazive la toate grupele de vârstă.

Extras din lucrarea Îndreptar de vaccinare dedicat părinților, Leistung Publishing, 2018, 182 p.Distribuie acest articol
Facebooktwitterlinkedinmail