Selectează o Pagină

Reacţiile Adverse Postvaccinale Indesirabile – RAPI – sunt reacții care apar după administrarea unui produs vaccinal, începând cu momentul următor administrării vaccinului și până la 1 lună de la vaccinare.
Literatura medicală precizează că astfel de reacții apar în medie între 1% – 1‰ din cazuri (1 caz la 100 vaccinați până la 1 caz la 1000 de vaccinați)


Pentru o mai bună și transparentă informare a pacienților și aparținătorilor lor, astfel de informații, sunt prevăzute în mod obligatoriu în prospectul vaccinului. Rezultatele prezentate în prospect, se înregistrează și se raportează, pentru un numar mare de populație vaccinată, astfel încât ele sunt concludente și reflectă realitatea.
Reacții locale: tumefacţie locală, adenita locoregională
Frecvent aceste reacții pot aparea după ce copilul vaccinat a fost manevrat fără a se respecta reguli minimale de igienă, ex: mâini nespălate, hăinuțe murdare, etc, cu care aparținătorii ating zona în care s-a efectuat vaccinul.
Reacții sistemice
– Cu afectarea moderată a stării generale: plâns, febră, dureri articulare
– Cu afectare severă a stării generale: alergie, reacții din partea sistemului nervos central Majoritatea RAPI sunt locale: roșeață locală, tumefacție locală, reacții care au remedii simple (hidatare, antitermice, suparveghere copil 24-48 ore) și care trec fără să aibă implicații pentru sănătatea copilului pe termen lung.
Este recomandabil…

Extras din lucrarea Îndreptar de vaccinare dedicat părinților, Leistung Publishing, 2018, 182 p.Distribuie acest articol
Facebooktwitterlinkedinmail